פוסט טראומה בישראל: הנתונים, המצב – ודרך הטיפול החדשנית

פוסט טראומה בישראל

ע"פ הערכות, בישראל חיים אלפי בני אדם אשר אובחנו עם הפרעה פוסט טראומתית. מדובר בהפרעה נפשית שמשפיעה באופן דרמטי על איכות החיים, וזאת בשל התסמינים הפיזיים כמו גם הרגשיים הגורמים לא פעם לתחושה של בדידות, התקפי זעם, חוסר יכולת לנהל קשרים חברתיים ומשפחתיים לצד התבודדות ולעיתים גם מחשבות אובדניות בנוגע לחיים. הפרעה זו נגרמת כתוצאה מאירוע טראומתי, כאשר בישראל כידוע אירועים טראומתיים הם כמעט עניין שבשגרה – פיגועים, תאונות דרכים, תקיפות מיניות לצד שירות צבאי משמעותי הם רק חלק מהסיבות מדוע רבים מאזרחי ישראל מאובחנים עם פוסט טראומה. לצערנו, אין נתונים מדויקים לגבי המספר הסופי של נפגעי פוסט טראומה מאחר ורבים מהם לא פונים לטיפול או לא רוצים לעבור תהליך שבמסגרתו הם יצטרכו להתמודד עם ההשלכות של הפוסט טראומה. אולם, חשוב להבין כי כיום ישנם כלים מתקדמים המאפשרים לפוסט טראומתיים לקבל טיפול אפקטיבי שיכול לסייע להם להחזיר את החיים שלהם למסלול – וזאת למרות ההשפעות הקשות של הפרעת הדחק על חייהם האישיים.

דרכי טיפול חדשניות בפוסט טראומה

אם עד לפני מספר שנים הדרך לטיפול בפוסט טראומה עברה אצל פסיכולוג, כיום ניתן לומר כי התמונה השתנתה לחלוטין. קיימת גישה שונה לטיפול באנשים שסובלים מהתופעה והיא נקראת EMDR. מדובר בטכניקת טיפול שבמרכזה עומדת נקודת ההנחה כי תהליך הריפוי של הנפש הוא בדיוק כמו תהליך ריפוי של הגוף כתוצאה מפציעה גופנית. בגישה טיפולית ופורצת דרך זו מעבדים את החוויה הטראומתית באמצעות התמקדות בתחושות הגוף שנוצרות כתוצאה מחשיפה לטראומה, וזאת מתוך מטרה לנתק את החוויה הטראומתית מהתחושות והמרגשות הנלווים. שלב זה מהווה את ליבת הטיפול במסגרת השיטה המתבצעת לאורך סדרה של מפגשים.

טיפול בעל שיעור הצלחה גבוה מאוד

מחקרים שנערכו לטובת בדיקת האפקטיביות של השיטה הזו מצאו כי היא בעלת אחוזי הצלחה גבוהים מאוד, לא מעט בזכות היכולת של מטופלים לקבל שליטה מחודשת על הרגשות והתחושות במסגרת עיבוד מחודש המתרחש בליווי של מטפל מקצועי. למרות היותו טיפול שלא מוכר לציבור הכללי, עוד משנות ה 80 החלו מטפלים להיעזר בעקרונות השיטה לטובת טיפול בחיילים שחזרו עם פוסט טראומה בעקבות מלחמת וייטנאם. כלל שהמחקר בתחום הטיפול הרגשי וטיפול בפוסט טראומה בפרט התקדם, כך הבינו מטפלים כמו גם חוקרים כי לעיבוד הרגשות באמצעות הפעלה של מערכת הזיכרון יש השפעה ממשית על היכולת של פוסט טראומתיים להתמודד עם הטראומה ובהתאם לכך גם לשלוט בצורה ישירה עם הרגשות והתחושות הנלווים. אולם, בשביל שטיפול זה יצליח נדרש לאתר מטפל מוסמך שעבר הכשרה בתחום – לרוב פסיכולוג, פסיכיאטר או עובד סוציאלי.

לסיכום

הפרעת דחק פוסט טראומתית נחשבת לאחת מהפרעות הנפש הנפוצות ביותר בעידן המודרני. קשר השתיקה שהיה נהוג בקרב הציבור הכללי נשבר, לא מעט בזכות סיפורים של נשים וגברים שהחליטו לשתף אודות התחושות הקשות וכן האתגרים עמם הם מתמודדים בכל הקשור לפוסט טראומה. החדשות הטובות הן שבאמצעות שיטות טיפול מתקדמות כמו שיטת EDMR לצד טיפול CBT וכן שיטת ACT שגם הן שיטות טיפול בעלות אחוזי הצלחה גבוהים, ניתן בהחלט לטפל בשורש הבעיה ולזכות בהתאם לכך באיכות חיים משופרת. אם אתם או בני המשפחה מאובחנים עם פוסט טראומה, חשוב שתדעו כי יש מענה שיכול מאוד לתרום לבריאות הנפשית אבל יותר מכך – יצירת איכות חיים משופרת, וזאת למרות חוויה טראומתית וקשה שנחרטת עמוק בלב ובנפש, גם לאחר שנים רבות.

נגישות