הילד לא שומע לכם? אולי הוא סובל מ ODD

ODD

תפיסת העולם של ילד סרבן ועקשן אומרת כי העולם צריך להתקיים על פי רצונו, ולכן קשה לו להתמודד עם מצבים שלא תואמים את המצב אליו הוא שואף להגיע. ילדים סרבנים עלולים לחוות באופן קבוע התקפי זעם לא צפויים במקומות ציבוריים, כאשר חלק גדול מההורים סבורים כי למעשה מדובר בהתקף טנטרום או פינוק יתר שמגיע לידי ביטוי בסרבנות. יחד עם זאת, חשוב להבין כי מתחת לעקשנות ולסרבנות קיימת חרדה עמוקה מפני חוסר שליטה, ולכן בשביל להרגיש בטוח הילד צריך להרגיש כי הוא שולט באופן מוחלט בסביבתו. אם תצללו לעולמו הפנימי, תבינו כי מדובר בילד עם רגישות גדולה שמגיב באופן לא מודע לחוסר השליטה אותו הוא חווה. אם עד לפני מספר שנים התפיסה הרווחת לסיטואציה של חוסר שליטה של ילדים הייתה מוגבלת למדי, כיום גם בעגה הפסיכולוגית יש הגדרה למצב הזה  והיא נקראת ODD או הפרעת התנגדות.

הפרעת התנגדות – מהי?

הפרעת התנגדות נחשבת בשנים האחרונות לאחת מהפרעות ההתנגדות המוכרות והשכיחות ביותר, לא מעט בזכות שורה של מחקרים אשר מצאו כי ילדים אשר מאובחנים עם ההפרעה נוטים להתנהג באגרסיביות כאשר הם לא מקבלים את מבוקשם או כאשר דורשים מהם לבצע משימה. זאת ועוד, ילדים אלו מתקשים לבצע פעולות יומיות במסגרת הבית כמו למשל לסדר את החדר. כל בקשה או דרישה ולו הקטנה ביותר עלולה להוביל להתנגדות עזה שתשפיע באופן משמעותי לא רק מצב הרוח של הילד אלא גם על האווירה הכללית בבית, כאשר ברוב המקרים הפרעת התנגדות תגיע לידי ביטוי לא רק בבית אלא גם במוסד החינוך בו הוא לומד. אצל חלק מהילדים הפרעה זו מתלווה גם להפרעת קשב וריכוז ועל כן אבחון של הילד בהקדם הוא הכרחי לטובת טיפול כמו גם יצירה של מערך תומך שבמסגרתו הילד ילמד כיצד לשלוט בחרדה שלו כמו גם בצורך המתמיד בשליטה, כחלק מקבלת סמכות. ככל שהפרעה זו איננה מטופלת בזמן היא עלולה להוביל לא רק למצבי קיצון של התקפי זעם אלא גם לפגיעה ממשית באיכות חייו, כאשר יהיה אדם בוגר.

כיצד מאבחנים את ההפרעה?

הפרעת התנגדות מאובחנת ע"י פסיכולוג המתמחה בילדים. חשוב להבין כי על מנת לקבל את האבחנה, נדרש לבחון קודם כל כי התסמינים הכוללים בין היתר קושי בדחיית סיפוקים, תקפי זעם, אי קבלת חוקים, הצקה מכוונת לילדים או לבני המשפחה, שליליות, יצר נקמנות וכן קושי ממשי בקבלת סמכות ומרות נמשכים למשך תקופה של לפחות שישה חודשים. דפוסי התנהגות אלו יכולים להיות מתונים במסגרת אחת של הבית או בית הספר או חמורים – התנהגות שמגיעה לידי ביטוי בשלוש מסגרות כמו למשל מסגרת בית הספר, מסגרת מפגשים עם חברים וכן המסגרת החברתית.

טיפול בהפרעת התנגדות – כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

כהורים, ההתמודדות עם ילד שמאובחן עם הפרעת התנגדות היא לא פשוטה בלשון המעטה. יחד עם זאת, באמצעות טיפול רגשי כמו CBT ניתן בהחלט ליצור שינוי ממשי בחיים של הילד כמו גם בחיים שלכם, וזאת לאור היותו טיפול אפקטיבי מאוד שבמסגרתו הילד לומד כיצד לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות, מתוך מטרה להבין מהם הגורמים להתנהגות וכיצד לווסת את הרגשות לפני ההתפרצות. בנוסף, גם לכם כהורים יש תפקיד משמעותי בתהליך ועל כן הדרכת הורים היא חיונית לטובת עבודה על מערכת היחסים שלכם ושל הילד כמו גם יצירת סמכות הורית שתחזק את היכולת שלכם להתמודד עם ההפרעה והתסמינים שלה.

 

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות