משכורת צבאית – האם היא מספיקה?

מתגייסים לצה"ל וחוששים שהמשכורת שלכם לא תספיק? החשש שלכם במקום. במאמר הבא נציג את המשכורת הצבאית הממוצעת ואת הפרמטרים שמשפיעים עליה.

מה המשכורת הצבאית הממוצעת? משכורת צבאית תלויה בדרגה, בוותק הצבאי וברמת הפעילות: חיילים בשירות קרבי – חיילים בשירות קרבי מרוויחים כיום 1620 ש"ח, לעומת השכר שהרוויחו לפני שנת 2017 שעמד על 1080 ש"ח. תומכי לחימה – השכר של תומכי הלחימה עומד היום על 1170 ש"ח, לעומת השכר שהרוויחו לפני שנת 2017 שעמד על 780 ש"ח. ג'ובניקים (חיילי עורף) – שכר הג'ובניקים עומד כיום על 810 ש"ח בחודש, לעומת השכר שהרוויחו לפני 2017 שעמד על 540 ש"ח.

הם יש הפרשות פנסיה וביטוח לאומי?

אם אתם חיילים בסדיר, אתם לא זכאים לקרן פנסיה מטעם הצבא. לעומת זאת, אם אתם קצינים או נגדים אתם זכאים להפרשות פנסיה. לגבי ביטוח לאומי, צה"ל משלם את הקצבה הזו עבור החיילים שלו, אלא אם כן הם גם שכירים או עצמאיים במהלך השירות. אם אתם חיילים בקבע, צה"ל ינכה מכם את דמי הביטוח הלאומי כאילו הייתם עובדים שכירים רגילים.

האם המשכורת הצבאית מספיקה?

את המשכורת צה"ל מפקיד לחיילים שלו בכל ה-1 לחודש ואיתה הם אמורים להסתדר כל החודש, וזה מאוד קשה. לפי סטטיסטיקות שצה"ל מבצע בשיתוף עם מועדון ההטבות של החיילים "יותר", עולה כי חייל צה"ל מוציא בממוצע סכום של 1500 ש"ח בחודש. כפי שאתם ודאי מבינים מהנתונים, כל מי שאינו חייל קרבי מתחיל את החודש שלו בגירעון, בטח אם אתם חיילים שמשרתים בעורף.

אגב, בקרב חיילי העורף התופעה היא הרבה יותר בולטת, מכיוון שברוב המקרים הם משרתים "יומיות", כלומר יוצאים כל יום הביתה וזה פותח בפניהם אופציות נוספות לבזבוזים על מותרות. במצב כזה, ככל שהזמן עובר, ההורים נדרשים יותר ויותר לסייע לילדיהם החיילים ולהשתתף בהוצאות השוטפות שלהם, שרק הולכות וגדלות עם הזמן.

 

מה הפרמטרים המשפיעים על המשכורת?

סוג התפקיד של החייל

סוג התפקיד הוא הפרמטר המרכזי שמשפיע על המשכורת של החייל. בראש הפירמידה, כפי שציינו, עומדים חיילים קרביים שמרוויחים את המשכורת הכי גבוהה. לעומת זאת, חיילים שמשרתים בעורף או כתומכי לחימה ירוויחו משכורת נמוכה יותר.

דרגת החייל

ככל שתצברו יותר ותק בצה"ל (פז"מ), כך המשכורת שלכם תהיה גבוהה יותר. לדוגמה, כטירונים אתם 350 ש"ח בחודש וככל שיעבור הזמן תקבלו תוספת של כמה אחוזים למשכורת. בנוסף, ככל שהדרגה שלכם תהיה גבוהה יותר, כך המשכורת שלכם תהיה גבוהה. לדוגמה, חייל בדרגת סרן מרוויח כיום שכר של כ- 14,000 ש"ח בחודש ואילו חייל בדרגת סגן אלוף מרוויח משכורת של 32,000 ש"ח בחודש

רמת הפעילות של החייל

כחיילים סדירים אתם מקבלים תוספת תשלום על פי רמת הפעילות והסיכון שבה. למשל, אם אתם משרתים כלוחמים תקבלו תוספת של כ-350 ש"ח לשכר שלכם. אם אתם משרתים ביחידה מובחרת ברמת סיכון א תקבלו תוספת של כ-158 ש"ח. אם אתם משרתים בחטיבות לוחמות במערך היבשתי תקבלו תוספת של כ-77 ש"ח. אם אתם משרתים במוצבים ברמת סיכון ב תקבלו תוספת של כ-54 ש"ח.

תנאי השירות

אם אתם חיילים בודדים, מתנדבים או מגיעים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, אתם זכאים לתוספת כספית למשכורת שלכם. התוספת משתנה בין חייל וחייל בהתאם להמלצה של קצינת ת"ש.

לסיכום

אומנם תנאי השכר של החיילים השתפרו בשנים האחרונות ועם זאת, חשוב לציין שברוב המקרים המשכורת הזו לא מספיקה לחיילים, שכן ההוצאות השוטפות רק הולכות וגדלות.

נגישות