אם גם אתם בעלים של נכס אותו אתם משכירים לדיירים, כמו כולם אתם בטח מקווים להתקשרות נוחה, נעימה ומכבדת, כזאת שמתחילה על בזמן על פי הסכם ונגמרת באותו האופן. זהו כמובן המצב האידיאלי, אבל המציאות מראה שזה בהחלט לא תמיד ככה. אדרבא, ישנם מצבים בהם אנו נהיה מעוניינים לפנות את הדייר שנמצא בנכס שלנו וכדי שנוכל לעשות זאת יהיה עלינו להשתמש אך ורק בכלים לגיטימיים. אם כך, בואו ננסה להבין מתי בדיוק יש עילה להגשת תביעה לפינוי מושכר, מה אסור לעשות בשום אופן בנקודה הזאת ואיך עובד התהליך המסודר והחוקי.
מתי אפשר להגיש תביעה לפינוי מושכר?
אם כך, חשוב להבין כי לא תמיד ניתן להגיש תביעה כזאת. כלומר, אם יש לכם דייר שנמצא בבית תחת חוזה, משלם בזמן ולא מפר אף סעיף, לא תוכלו לפנות אותו מהדירה עד שלא יפוג תוקפו של החוזה. מכאן ניתן להבין כי הגשת תביעה לפינוי מושכר זה משהו שאפשר לעשות במצבים שונים. ניתן לעשות זאת למשל כאשר חלה הפרה יסודית של החוזה – למשל היעדר תשלום דמי שכירות, השחת או גרימת נזק לנכס או שימוש בלתי חוקי בדירה (הדוגמה הקלאסית היא של דיירים שפותחים עסק בתחום של דירת מגורים). מקרה נוסף הוא כאשר תמה תקופת השכירות של הדייר אך הוא מסרב לפנות את הנכס ואות ודייר קיבל התראה על כך שחלפו ממנה 90 יום. בנוסף ישנן עילות נוספות כמו אי תשלום ועד הבית, גרימת מטרד או הפרעה לשכנים, היעדר תשלום הוצאות שוטפות ועוד וחשוב לבחון כל מקרה לעומק. כאן תוכלו למצוא מידע מלא בנושא ומכאן בואו נעבור לתהליך של הגשת תביעה ואיך זה עובד ונדבר קודם כל על הדברים שאסור לעשות.
מה אסור וממש לא כדאי לעשות?
לפני שנדבר על תהליך התביעה, בואו נדבר על כמה דברים מהם נרצה להימנע:
- הגשת תלונה במשטרה: אם אין עניין פלילי מצד הדייר, הגשת תלונה לא תעזור לכם, ומפני שמדובר בהליך אזרחי המשטרה פשוט תפנה אתכם לבית דין אזרחי.
- עשיית דין עצמי: אסור בתכלית האיסור לבצע פעולות שונות כמו ניתוק מחשמל, החלפת מנעולים, כניסה לדירה ללא רשות והוצאת החפצים וכן הלאה. כל הצעדים האלו רק יהפכו אתכם לעבריינים וירחיקו את מועד הפינוי המיוחל. לא משנה עד כמה זה מתסכל, אל תנקטו בצעדים כאלו.
השלבים לפינוי שוכר
רגע לפני שנגע בשלבים הפורמליים, חשוב להציע שלב אחד מקדים – שיחת טלפון או שיחה פרונטלית עם המשכיר. ישנם מקרים שבהם מדובר באי הבנה ושיחה ידידותית תסדיר את העניינים או תביא לקביעה של מועד פינוי מסודר. אם זה לא עובד, אפשר לגשת לשלבים הבאים:
- הגשת מכתב התראה: על פי חוק יש להודיע לשוכר לפני הגשת תביעה. לפעמים המכתב הזה יספיק כדי להסדיר את העניינים.
- הגשת כתב תביעה: תיאור מקרה עם תצהירים, עדויות וחוות דעת משפטית. הנתבע יכול להגיש כתב הגנה בתוך 30 יום.
- קבלת פסק דין וצו פינוי: אם מתקבל פסק דין המורה על פינוי הדירה, יש לדייר X ימים לבצעו. במידה והוא לא מתפנה במסגרת הזמן הזאת אפשר לגשת להוצאה לפועל ולהתחיל בהליכים של פינוי בכוח.
לסיכום שימו לב –
במידה ואתם צריכים לפנות דייר מהנכס שלכם, מומלץ תמיד להיעזר באנשי מקצוע. בכל מקרה צריך לזכור שחשוב מאד לעשות את זה בצורה מסודרת ובהתאם לחוק בלבד ולא בשום דרך אחרת.