חודש טבת או חודש דצמבר: האם זה משנה?

חודש טבת או חודש דצמבר

בתשרי נתן הדקל פרי שחום נחמד, האומנם? ובכן, בטח, בהחלט, כלומר, אם אתם מחפשים תמרים טובים תוכלו למצוא אותם בחודש כסלו בקלות, אבל רגע, מתי זה בכלל יוצא חודש תשרי? ובכן, אם גם לכם יצא לתהות לגבי השאלה הזו פעם, הסיבה לכך היא ככל הנראה בגלל שאתם ישראלים, מה שאומר שסביר להניח שכמו שאר העולם אתם משתמשים בלוח השנה הגרגוריאני ובחודשים הלועזיים, אבל גם אם אתם אפילו חילוניים גמורים, אתם יודעים בדיוק מהם החודשים העבריים ואף משתמשים בתאריכים מסוימים מפעם לפעם, בין אם מדובר על החגים, על עלייה לתורה או כל דבר אחר המצריך ידיעה של התאריך העברי. אז האם זה בכלל משנה ומה ההבדלים בין השניים? כאן תוכלו למצוא את כל המידע החשוב בנושא, אך רגע לפני, דרך נוחה ופשוטה להבין בדיוק מתי כדאי ללכת לירקן ולבקש פרי שחום נחמד.

כך תצליבו בקלות בין התאריכים השונים

רוצים לדעת בדיוק באיזה יום יוצא ערב חג פסח? מתי יום כיפור יוצא השנה? באיזה יום צריך לחגוג את העלייה לתורה של הנכד? ובכן, אתר כיפה יאפשר לכם לעשות זאת ממש בקלות ותוכלו למצוא לוח שנה לועזי עברי מפורט ונוח לשימוש. מעבר לכך תוכלו לקבל שם הרבה מאד מידע נוסף הקשור באורח החיים היהודי (זמני כניסת ויציאת שבת, פרקי תהילים יומיים ועוד) ולגמרי שווה לשמור אותו במועדפים.

כל מה שמעניין לגבי לוח השנה היהודי

השימוש בתופעות אסטרונומיות שונות וקבועות כדי לבסס את אורך היום, היממה, החודשים והשנים הוא דבר ישן שהחל כבר לפני שנים ארוכות. ההבדל הראשון והמהותי ביותר בין לוח השנה הלועזי ללוח השנה העברי, הוא שבלוח השנה העברי אורך הימים והשעות משתנה כל עונה בהתאם לזמני השקיעה, יציאת הכוכבים, הזריחה ועלות השחר. החודשים בלוח השנה היהודי נקבעים על פי מחזורי הירח וגם השמש יחד.

עם זאת, למרות שהחודשים נקבעים לפי מחזור הירח, הלוח חייב להתאים לעונות השנה, הנקבעות על פי השמש. ההפרש שבין השנה הסולרית הנקבעת לפי השמש של 11 יום נפתר על ידי שמדי פעם מוסיפים חודש לשנה העברית ובכך נוצרת התופעה שנקראת שנה מעוברת המורכבת משלושה עשר חודשים. בעבר, מי שקבעו את ראשי החודשים ואלו שנים יהיו מעוברות ואילו לו היו הסנהדרין שהסתמכו על תצפיות אסטרונומיות, תחזיות ונותנים נוספים. אולם, לאחר חורבן בית המקדש נוסד לוח שנה קבוע המבוסס על סודות הסנהדרין וחישובים אחרים וזהו למעשה לוח השנה העברי הנהוג כיום.

איך היו מכריזים על ראש חודש בעבר?

ובכן, אבות אבותינו לא יכלו מן הסתם לבדוק את לוח השנה באתר כיפה או לחפש מידע ברשת, ובעבר מצאו דרכים מאד יצירתיות להכריז על ראש החודש. הסנהדרין היו מדליקים מדורה גדולה בכל ראש חודש וכל מי שראה אותה הדליק מדורה גם הוא. כך למעשה נוצרה שרשרת מדורות והמסר שהגיע חודש חדש היה עובר ממש במהירות.

השנה היהודית

השנה היהודית מתחילה בראש שנה ועל פי המסורת זהו היום בו נבראו אדם וחווה. מספרה של כל שנה הוא מספר השנים שעברו מבריאת העולם על פי המסורת היהודית. כדי למצוא שנה יהודית התואמת את הלוח הלועזי יש להוסיף את המספר 3760 למספר הלועזי אם טרם חל ראש השנה, ואם ראש השנה כבר התקיים מוסיפים 3761.

לסיכום

אלו הם ההבדלים בין הלוחות השונים וכיום ניתן להצליב את התאריכים בקלות.

 

נגישות